Logo

Nyheter

event

Nils Erik Wallman investerar i människor

Kategori: Övrigt

Han må verka inom IT-världen. Men för Nils Erik Wallman är det människorna som är centrala.

‒ När jag investerar så gör jag det i människor. Jag hjälper dem att tro på sig själva och vad de håller på med samt på dem som de tar till hjälp.

Hans tro på människan är grundmurad. Som till exempel när hans tidigare bolag InfoCaption behövde förstärka letade han bland långtidsarbetslösa som kunde få användning för sitt datorintresse ‒ och lyckades hitta massa kompetens.

‒ Samhället står inför en massa normbyten, det är roligt som fan, säger han.

Hans egen resa började med att han tjatade till sig en dator på rea som barn. Det fanns inga spel till den, så han fick helt enkelt lära sig programmera och börja göra egna.

‒ Jag har haft ett kli i fingarna sedan jag var bebis. Jag plockade isär allt. Men plockade aldrig ihop det, säger han med ett skratt.

Drivet har hela tiden funnits där och det har tagit honom både upppåt och neråt. Idéerna han fått har många gånger varit helt före sin tid, konstaterar han för att i nästa andetag slå fast att det ju är väldigt roligt när det visar sig att han har rätt ‒ om än 20 år senare.

Och den tanken har han också med sig när han investerar.

‒ Idéerna är förhållandevis irrelevanta jämfört med människorna. Jag menar, det finns nästan inga dåliga idéer ‒ där handlar det mest om timing. Men vad gäller människans vilja så är det helt avgörande.

2019 sålde han sin del av InfoCaption och har lovat sig själv att inte ge sig in i något större projekt igen förrän 2021. Men det hindrar honom inte från att vara med och stötta olika grejer, som till exempel en lokal satsning på biodiesel.

Nils Erik Wallman flyttade till Sandviken 2008, när han träffade sin hustru. Han gillar orten och omgivningarna och, som han säger, att det, lite mot alla odds, är ett “möjligheternas palats”.

‒ Det gör det så lätt att få saker att hända.

Det var i Sandviken, via projektet The Scape Bay, som han hittade de smarta människorna som blev programmerare på InfoCaption och ledde till att företaget ökade sin omsättning från fem till 20 miljoner kronor på bara några år. Genom att vända på perspektiven och bryta normen.

‒ Jag vill också slå hål på myten om den ensamme uppfinnaren. Det funkar inte så. Man är aldrig ensam på en idé, säger han och konstaterar att det därför är så viktigt att ställen som till exempel Sandbacka Science Park finns, där människor möts.

‒ Det verkar inte så exotiskt, men droppa ner ett gäng tokskallar ovanpå allt det etablerade som finns så kommer det att hända något.

Han själv investerar ju just i människor, som han säger. Och det kommer nog att bli någon form av inkubator igen i framtiden.

Övrigt