Logo

Nyheter

event

Regionens företag möter morgondagens IT-kompetens

Kategori: Industriell IT

Utvecklingen mot en mer digital värld ställer nya krav på regionens företag för att bibehålla och stärka sin konkurrenskraft. Det innebär också att vi kommer att få ett ökat behov av kompetens inom IT. Därför samlade vi igår runt 60 blivande IT-stjärnor på Högskolan i Gävle för att få inspiration och en inblick i möjliga karriärvägar inom IT i Gävleborg.

På plats fanns också några av regionens företag med behovet av IT-kompetens – nu och i framtiden.

IT är så mycket mer än programmering. Det handlar mer om problemlösning, sa årets IT-kvinna 2019 Ebtisam Mohammedsalih som delade med sig av sina, ibland slumpmässiga val, som ledde henne in på IT-banan. En stark uppmaning till publiken var att testa IT och de olika vägarna inom branschen för att hitta rätt.

"Det här har jag aldrig provat, så det klarar jag säkert"

Det var mottot för dagens andra talare Sofia Lindholm från CGI. Ett motto som hon anammat i det hon kallar sitt Pippi Långstrumpledarskap: "Det här har vi aldrig provat, så det klarar vi säkert tillsammans". När hon bygger team handlar det mer om personliga egenskaper som vilja och drivkraft än om sakkunskap. För att jobba med IT behövs naturligtvis en grundförståelse, men det handlar mycket om att se behoven och lösa problem. 

IT – viktigt i Cibes resa ut i världen

Att IT- och dess säkerhet har betydelse för ett företags tillväxtresa illustrerade Maarit Kaskela när hon berättade om Cibes resa ”Från Järbo – ut i världen”.

Som ett litet lokalt företag klarar man sig ofta med Excelblad, men när företag börjar växa och söka sig ut på nya marknader är digitaliseringen grundläggande för att kunna säkra resurser, kvalitet, leverans, kostnader och mycket mer. Det handlar inte om att göra allt på en gång. Se över vilka behov företaget har och börja stegvis, sa Maarit.

På temat karriärmöjligheter inom IT fick vi följa Björn Östlunds resa inom IT, från studenttiden på Högskolan i Gävle till Syntronic i Gävle via Peking och Silicon Valley. Syntronic har under denna tid vuxit från ca 30 anställda i Gävle/Sandviken när han började 1996 till dagens ca 1900 anställda. 

Under förmiddagen bjöds vi även på företagspresentationer Sogeti Länk till annan webbplats., Cibes Länk till annan webbplats., CGI Länk till annan webbplats., Monitor Länk till annan webbplats. och Syntronic Länk till annan webbplats.. Eventet avslutades med lunchmingel där deltagarna fick möjlighet att ställa frågor och prata med företagen på plats.

Tack till alla inspiratörer, företag och studenter som ville träffas och nätverka för en starkare och mer attraktiv arbetsmarknadsregion i Gävleborg!

Industriell IT