Nyheter

AI-teknik banar väg för framtidens biodling
Nya utmaningar kräver innovativa lösningar. Ur företagarna Chatarina Berglund och Pierre Larssons filosofi om framtidens hållbara biodling föddes idén om en AI-kamera som verktyg för att effektivare kunna mäta binas pollinering och välmående. Med innovationschecken som Sandvikenföretaget Säljans Bigård tillgick via Sandbacka Science Park har den idén nu blivit verklighet.
Om man frågade folk för två hundra år sedan hur man snabbare skulle kunna ta sig till nästa by så svarade man nog att man ville ha en snabbare häst. De visste ju inte att de egentligen ville ha en bil.
På samma sätt menar Chatarina Berglund att hon och Pierre Larsson fått tänka i helt nya banor i framtagningen av den AI-kamera som ska underlätta och effektivisera arbetet med biodling – utan att störa bina. 2024 tilldelades företaget en innovationscheck via Sandbacka Science Park och fick därigenom möjligheten att utveckla och testa sin nya idé: hur AI-teknik kan användas för att möta många av de utmaningar som yrkesbiodlingen står inför i dag.
På Säljans Bigård mäts nämligen inte framgångarna i antalet kilo honung eller antalet produktiva bikupor, utan i välmående bin och hållbara insatser för människa och ekosystem. En stor del av verksamheten går ut på att hyra ut bikupor till företag som därigenom gör en viktig insats för pollineringen, och genom AI-tekniken menar Chatarina och Pierre att den tjänstens nytta och effekt blir långt mer mätbar. Dessutom kan tekniken hjälpa till att säkerställa att bina faktiskt mår bra.

Kameran kan ge dygnet-runt-övervakning, vilket gör det möjligt att räkna hur många gånger bina flyger in och ut hur kupan. Utifrån det vet vi ungefär hur många blommor som pollinerats, vilket förstås är otroligt värdefullt för oss och för företagen. Tanken är också att du som biodlare skulle få en avisering i telefonen om någon kupa fått in en invasiv art, säger Pierre.
Under våren kommer biodlingen igång ordentligt igen och satsningen på AI-projektet går in i nästa fas med en önskan om att skala upp projektet, kanske till och med till globala nivåer. Problemet med invasiva arter är nämligen betydligt större i andra europeiska länder, något Chatarinas och Pierres AI-initiativ kan vara ett svar på.
Utan stödet vi fått genom innovationschecken och coachningen vi fått via Sandbacka Science Park hade vi ju aldrig haft tid eller resurser för att kunna testa den här idén, berättar Chatarina. Under processen har vi lärt oss enormt mycket om hur vi kan tänka framåt gällande både affärer och hållbarhet inom biodling. Det har varit otroligt värdefullt.

Innovationscheckarna har initierats av Vinnova Länk till annan webbplats. och koordineras via SISP
Länk till annan webbplats. till syfte att stärka små och medelstora företags innovationsförmåga och konkurrenskraft. Insatsen har möjliggjorts genom projektet Allmänna främjande insatser som finansieras av Europeiska unionen och Region Gävleborg.

Utveckla ditt företag!
Ta din verksamhet till nästa nivå med hjälp av företagsstöd anpassat för just dina behov. Boka ett kostnadsfritt och konfidentiellt möte med oss!
Fler nyheter