Logo

Nyheter

event

Anders vill höja upplevelsen av digitala möten

Kategori: Övrigt

Som en följd av coronapandemin har digitala möten fullkomligt exploderat i arbetslivet. Helt plötsligt har personer som aldrig deltagit i ett videomöte tvingats tillbringa hela dagar framför datorns videokamera med varierande resultat i uttryck, bildkomposition och arbetsställning.

Anders Sundby från Gävle insåg snabbt att det här finns utrymme för förbättringar. Med stöd från Innovationscoachen Peter Andersson på Sandbacka Science Park har en teknisk lösning på problemet börjat ta form under vintern och våren.

Jag håller på att utveckla en produkt som förbättrar ergonomin och den visuella upplevelsen i möten där videokonferens används. Det handlar om att få rätt bildkomposition genom optimal kamerainställning, säger Anders.

Genom den egna upplevelsen föddes en idé

Anders var själv en av dem som tvingades växla från fysiska till digitala möten, såväl med klienter som internt med kollegor på arbetsförmedlingen. Genom den egna upplevelsen insåg han att det fanns ett behov.

Jag märkte hur andra mötesdeltagare kämpade med att ställa datorn i alla möjliga positioner för att bilden skulle bli så bra som möjligt. Problemet är att flyttar man datorn från skrivbordet till en annan nivå så försämras ergonomin när man ska skriva på tangenterna. Jag har sett folk palla upp datorn med allt möjligt såsom strykbrädor, kastruller och böcker, säger Anders och skrattar.

Hur viktigt är det att se bra ut i bild på det digitala mötet?

Det är betydligt viktigare än man tror, för hur man uppfattas av andra mötesdeltagare. Det kan avgöra om det budskap man vill framföra når mottagaren.

Anders gick länge och funderade på hur han skulle kunna utveckla sin idé. Men genom en affärskontakt fick han rådet att vända sig till Sandbacka Science Park i Sandviken som erbjuder coachning av nya idéer som kan växa till vinstdrivande företag. Efter tips från Sandvikenentreprenören Nils Erik Wallman tog Anders kontakt med Peter.

Vad betyder coachningen för din utveckling?

Väldigt mycket. Framför allt har Peter hjälp mig att skapa en struktur för hur jag ska jobba med min idé med alltifrån vision och långsiktiga mål till detaljerad handlingsplan.

Anders Sundby har en bakgrund som entreprenör och har varit med och startat upp IT-företag 2010-2015, där ett av bolagen var med i Movexums inkubatorsprogram. Sedann fem år tillbaka jobbar Anders på arbetsförmedlingen i Gävle i rollen som sius-konsulent (stödfunktion till funktionsnedsatta). Men planen är att återigen satsa på entreprenörskapet och om den här idén inte håller så har Anders flera andra idéer på lager.

Utvecklingen av idén har inte gått helt spikrakt. Det har gått lite upp och ner med en del skeptiska kommentarer från vänner och bekanta men det har bara motiverat Anders att kämpa ännu hårdare.

En viktigt kompentent i utvecklingsarbetet är att få hjälp från olika instanser som arbetar med att främja utveckling och innovation.

För närvarande jobbar jag med att få till en förstudie som förhoppningsvis kommer att genomföras av stiftelsen Adopticum, som är experter inom optik och som har nappat på min idé. Sen hoppas jag att så snabbt som möjligt få ut den på marknaden så ingen annan hinner före, säger Anders Sundby.

Kontakt

Peter Andersson
Innovationscoach, Sandbacka Science Park
Telefon: 026 - 24 02 98
E-post: peter.andersson@sandviken.se

Övrigt