Logo

Nyheter

event

Christians innovation gör det enklare att ladda elbilar

Kategori: Övrigt

Elbilarna som rullar på våra vägar blir fler och fler och det är förstås bra för miljön. Men ingenjören Christian Larsson ser också att det kan bli problematiskt, dels med tanke på elnätet och dels med tanke på mängden bilar som kan laddas på samma ställe samtidigt. Hans innovation kan lösa det.

Lamporna inne i huset blinkade när bubbelpoolen utomhus sattes på. Och inte heller fanns något lämpligt placerat uttag för att ladda bilen på uppfarten.

‒ För att få det att funka skulle man behöva dra fram el och det kändes mest jobbigt, säger Christian Larsson som insåg att han knappast var ensam om problemet och det fick honom att börja tänka på att man på nåt sätt borde fixa en bättre lösning och lägga till extra ström, i form av ett batteri, vid elbilsladdaren.

Men han gjorde inget mer än tänkte tanken just då.

Istället letade Stockholmsfamiljen hus i Gävletrakten och hittade ett i Storvik, lika lång restid till jobbet i Västerås de dagar han måste vara där som från Åkersberga. Och Christian Larsson involverades i ett ellastbilsprojekt.

Men tanken på elbilsladdning och möjligheten att kunna ladda bilar lite varstans, oavsett var man är och hur många bilar som behöver laddas samtidigt, väcktes igen.

‒ Grundproblemet är fortfarande inte löst. Man kan inte plocka ut mer ström än vad huset tillåter.

Christian Larsson funderade lite till och landade i en lösning som inte längre är ett litet batteri, utan uppskalad produkt.

Under våren deltog han i Movexums boost chamber och lade tid på att utveckla sin idé.

‒ Där får man så bra verktyg för hur man ska gå vidare. Man lär sig var fallgroparna finns, och att hitta en kundkrets och se om det finns ett intresse för ens produkt.

Och efter Movexum hakade Sandbacka Science Parks innovationscoach Peter Andersson i.

‒ Tillsammans med honom har jag lagt upp en väg framåt det närmaste året. Det är bra att ha nån att bolla med och som kan ge en lite påtryckningar.

För Christian Larsson handlar det nu om att hitta investerare, som kan hjälpa till att finansiera en prototyp.

‒ Jag behöver sälja in min vision, säger han och berättar att han via Peter når en nätverk som han inte haft lika lätt att nå på egen hand.

‒ Han har ju kontakter med Sandviken Pure Power och högskolan och företag runt om här. Jag hade inte som privatperson kunnat höra av mig till dem och kommit in på samma sätt som nu.

Samtidigt kontaterar han att det hela tiden handlar om att det är han själv som måste ha drivkraften. Ingen annan gör jobbet åt honom.

‒ De brukar säga att investerare inte investerar i en idé eller en produkt, de investerar i människan bakom idén. Det är det där drivet som är värt något.

Övrigt