Logo

Nyheter

event

Fler än förväntat använde elcykelpoolen

Kategori: Energieffektiva samhällen

Trots att elcyklarna kom på plats precis innan semestern i somras visar utvärderingen av elcykelpoolen på Sandbacka Science Park att cyklarna använts flitigt ‒ framförallt av Sandvik IT.

Elcykelpoolen kom till stånd i ett samarbete mellan Sandbacka Science Park och Sandvik för att uppmuntra de anställda att cykla istället för att ta bilen. Elcyklarna som ställdes till förfogande kommer från Lifestyle Rental och fram till mitten av september kunde man bland annat testa på att cykla med en cargobike (med packlåda fram) eller elsparkcykel (av typen som i princip hela Stockholm susar fram på) utöver de mer vanliga cyklarna. Därefter byttes lastcykeln och sparkcykeln ut mot två retro-elcyklar.

Och det är de mer ordinära cyklarna som använts mest, visar en sammanställning av utlåningen.

‒ Jag tror att det handlar om att om man åker två personer så vill man cykla på liknande cyklar, då tar inte en sparkcykeln och den andra en vanlig cykel, säger Kenneth Sjöholm på Sandbacka Science Park.

Totalt har cyklarna bokats 150 gånger fram till första november, trots att de inte kom på plats förrän i juni. Sandvik står för strax över hälften av utlånen, medan Sandbacka Science Park tillsammans med Näringslivskontoret står för 15 procent av användningen.

Och det är framförallt kring lunchtid som cyklarna används, visar statistiken.

Även under vintern finns det möjlighet att låna en elcykel, men utlåningen har gått ner trots att vädret hittills varit relativt cykelvänligt.

‒ Men jag är sådan att så fort det blir lite kallt så är jag inte sugen på att cykla. Och folk är väl som jag, säger Kenneth Sjöholm.

Energieffektiva samhällen