Logo

Nyheter

event

Från startup till scale up med IoT-plattformar

Kategori: Övrigt

Har du hört talas om IoT eller Internet of Things? Kanske det är så att du har en uppkopplad tvättmaskin där hemma eller kanske styr du din belysning med hjälp av en app? Idag har de flesta hem och moderna företag en stor mängd teknik med olika inlogg, inställningar och system att hålla reda på.

Inom en större organisation finns ofta flertalet system att hålla koll på, som inte alls eller bara delvis är sammankopplade med varandra. Med en affärsidé som ligger helt rätt i tiden vågade Jimmy Jonasson och William Jonasson göra verklighet av sin vision och startade AssetBook, en plattform som samlar alla smarta system på ett och samma ställe.

Vi har ekosystemet för IoT-system. Ett samlat ställe där du har koll på alla dina uppkopplade saker. Vi har revolutionerat IoT-plattformar, ingen annan har samma system, inleder Jimmy Jonasson en av grundarna bakom AssetBook.

Allt i en och samma plattform
Idén med AssetBook är en plattform där du samlar alla smarta system på ett och samma ställe. Plötsligt slipper du hantera varje lampa, värmesystem, teknik och app var för sig, utan ser i stället allt enkelt och översiktligt på samma sida. På din skärm kan du slå på eller stänga av teknik, sköta inställningar och interagera alla dina smarta system med varandra och på så sätt spara både tid och pengar och det blir väldigt energieffektivt. Med grundutbudet kan du till exempel bygga ditt eget inbrottslarm men även hela ditt smarta hem. Du kan se och styra minsta lilla lampa i en hel anläggning av belysning, och du får även en notis när den slutar lysa eller fungera. Oavsett om du vill styra golvvärmen i flera fastigheter samtidigt, få en GPS-överblick över ditt företags alla bilar eller helt enkelt bara vill tända en lampa i hemmet så ser du allt i samma vy.

All denna datainsamling gör det enkelt att exempelvis göra energibesparingar eller som företag se hur man ligger till i förhållande till uppsatta miljömål. Smart, enkelt och energieffektivt, enkelt sammanfattat.

Från startup till scale up på bara 6 månader
Med bakgrund inom elteknik och systemutveckling började Jimmy och William knåda på sin affärsidé tillsammans och i februari 2021 gick startskottet för AssetBook.

Vi började jobba aktivt tillsammans för 15 år sedan och har sett många system kommit och gått genom åren och tänkte hela tiden att det här kan vi göra bättre, säger William.

Sagt och gjort, AssetBook har gått från startup till scale up på bara 6 månader och där tillväxten präglat företaget under 2021. Idag arbetar AssetBook med över 400 000 olika assets, givare och sensorer för smarta hem eller företag, och de bara fortsätter att växa. Jimmy och William har nu etablerat sig på Sandbacka Park där de även fått stöd och affärscoachning av Peter Andersson, idécoach på Sandbacka Science Park.

Bara genom att sitta i den här miljön på Sandbacka Science Park har vi fått många nya värdefulla kontakter och bra stöttning. De såg tidigt potentialen och värdet hos oss och kunnat koppla ihop oss med rätt folk. Det har varit otroligt värdefullt för oss, säger Jimmy. Och genom coachningen med Peter har vi fått ner alla tankar och frågor vi haft i huvudet i dokumentform vilket gjort att vi kunnat få lån och investeringar, fyller William i.

Vilka utmaningar har ni stött på?
Det råder en stor komponentbrist globalt vilket kan leda till sena leveranser i vissa fall. Just nu är det mycket fokus på nödbelysning, innerbelysning och ytterbelysning.

Jimmy och William jobbar ständigt på att bygga nya moduler och samla in data. Eller för att effektivisera och förenkla system, men även deras eget arbetssätt. Andra företags system är nu i stor utsträckning öppna för att kunna anslutas mot ett överordnat system, marknaden är sådan att det kommer bli svårt för ett företag att ha all hårdvara som kunden efterfrågar.

Där kommer vi in i bilden och öppnar upp marknaden för kunden, så dom väljer den hårdvara som dom trivs bäst med i stället för att välja system, menar både Jimmy och William.

Nyligen lanserades även hemsidan och en sprillans ny brand look, vilket var en stor milstolpe.

Vi har precis lanserat vår hemsida, vilket känns väldigt skönt. Nu kan vi äntligen visa upp det vi har att erbjuda på ett enkelt sätt. Att bara prata om vad vi gör och hur Assetbook funkar är inte alltid lätt, det är rätt så omfattande, skrattar Jimmy.

Tidigare i år etablerade sig Jimmy och William i nya och större kontorslokaler på Sandbacka Park och har planer på att anställa fler till det snabbt växande AssetBook.

Det är spännande tider, vi utvecklas snabbt och vi har fullt upp, avslutar William.

5 starta eget-tips från Assetbook

1. Ta hjälp

Ta kontakt med näringslivskontoret i din kommun eller kontakta en idécoach. Man får mycket hjälp på den vägen.

3. Våga satsa!

Vi gjorde detta på sidan av till en början. Man kan till exempel börja med att gå ner i tid.

5. Ta hjälp

Hyr in dig på en kontorsyta i en innovativ, typ coworking miljö. Det möjliggör att dina innovativa affärsidéer kan komma vidare snabbare.

2. Undersök finansieringsmöjligheter

Sök en massa stöd och finansiering. Ta hjälp av en affärscoach/idécoach med att hitta vilka stödsystem och finansieringsmöjligheter som finns.

4. Skaffa ett nätverk

Bygg ett kontaktnät och var öppna för alla kontakter. Det kan leda till bra affärsmöjligheter.

Vill du veta mer om Assetbook?

Kontakta Jimmy Jonasson, Grundare av Assetbook

Kontakta William Jonasson, Grundare av Assetbook

Övrigt