Logo

Nyheter

event

Hur påverkas små och medelstora företag av EUs nya hållbarhetsdirektiv?

Kategori: Energieffektiva samhällen

Det var nog den viktigaste frågan som behandlades under gårdagens workshop tillsammans med Greengoat och 14 av Gävleborgs företagare och hållbara förebilder. Från år 2024 kommer nya krav på hållbarhetsrapportering för stora bolag – något som också kommer att påverka mindre företag.

Små och medelstora företag påverkas indirekt! Era kunder kommer att börja ställa frågor för att själva kunna hållbarhetsrapportera.” sa Karin Svärd Hertel och Emma Weilefors från Greengoat och menade på att även små och medelstora företag behöver arbeta med hållbarhet och ha koll på sin värdekedja.

Det finns stora konkurrensfördelar med att aktivt arbeta med hållbarhet och integrera frågan i sin affär för att säkra uppdrag som leverantörer, trots att de nya hållbarhetsdirektiven (ännu) inte direkt omfattar små och medelstora företag. Ett bra tips för att komma igång är att göra en väsentlighetsanalys på sitt företag för att identifiera och prioritera hållbarhetsarbetet; det är en utmaning att arbeta med alla delar samtidigt.

Jag inser nu hur viktigt detta arbete är, samt att det förhoppningsvis finns möjlighet att hjälpas åt företag emellan.” sa en deltagare och summerade dagen.

Tack Greengoat som engagerat ledde gruppen och tack till deltagarna som generöst delade med sig av insikter, perspektiv och kunskap PreEnergi AB, NextSign AB, Enerco Group AB, Mackmyra Svensk Whiskey AB, Alderholmens Mekaniska AB, Ockelbo Platsindustrier AB, Gepa Ytbehandling AB och Ke Therm AB.

Är du som företagare redo att ta nästa steg i ditt hållbarhetsarbete?

Kontakta lejla.basic@sandviken.se för att påbörja samma resa som dessa företag gjort – mot ett mer hållbart företagande! Ett steg i den riktningen är att investera i en hållbarhetsmätning.

Lejla Basic

Projektledare på Sandbacka Science Park

Energieffektiva samhällen