Logo

Nyheter

event

Idén från Gävleborg-Dalarna tog plats i världens största innovationstävling

Kategori: Energieffektiva samhällen

I våras blev Sandbacka Science Park partner i världens största innovationstävling – Hack for Earth. Målet med partnerskapet var att engagera människor i Gävleborg med omnejd till att hitta lösningar på målen i Agenda 2030, samt att ett regionalt team skulle finnas representerade i den globala tävlingen. En rad initiativ under året ledde slutligen att en idé från Gävleborg-Dalarna fanns representerade under tävlingen som gick av stapeln den 22 oktober 2021.

Siktade högt från start

Sedan våren 2021 har Sandbacka Science Parks projektledare Linnea Gibbs engagerat ett stort antal aktörer i Gävleborg med omnejd. Hack for Earth Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. som initiativ fick stort gensvar i Gävleborg och Dalarna hos såväl företag och politiker som offentliga aktörer och civilsamhälle. Det var tydligt att det fanns en vilja att tillsammans driva förändring. Genom samverkan med Dalarna Science Park Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. och Propell Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. har tävlingen fått större spridning geografiskt och nått fler människor. I oktober blev Linnea Gibbs intervjuad av Din Lokaltidning Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. för att berätta mer om Hack for Earth och så här lät det då:

Vi satsar på att få ihop ett team från Gävleborg med omnejd och jobbar nära Dalarna och deras science park. Det skulle vara jättehäftigt om vi får ihop det, sa Linnea Gibbs, projektledare på Sandbacka Science Park i Din lokaltidning i oktober 2021.

Teamet hittade varandra under luncheventet

Tillsammans med en rad samarbetspartners arrangerade Sandbacka Science Park ett lunchevent "Hacka för framtiden" i Gävle för personer som var nyfikna på vad ett hackathon innebär. Ambitionen var att låta människor testa hackathon som metod för idégenerering och sänka trösklar för öppna innovationsprocesser. Tanken var att avdramatisera tävlingskonceptet och samtidigt sammanföra engagerade personer med unika egenskaper, perspektiv och idéer. Intresset var stort och nästan 50 personer samlades på Gävle Innovation Hub, DoSpace under "Hacka för framtiden" fredagen den 1 oktober. Vatten, miljö och plast var tre återkommande teman under mini-hackathonet. Nya bekantskaper, gemensamma intressen och olika personligheter resulterade i ett team som den 22 oktober deltog i världens största innovationstävling.

Tävlingsbidrag från Gävleborg-Dalarna: idén om att minska plastförbrukningen

Efter att Sandbacka Science Park koordinerat ihop teamet var nu uppdraget klart. Härifrån fick teamet arbeta fram sin idé och på egen hand lämna in till tävlingsbidrag.

Under ett par veckor arbetade teamet fram sin idé till ett färdigt tävlingsbidrag. Idén från Gävleborg-Dalarna presenterades under den globala innovationstävlingen Hack for Earth i kategorin Water.

Idén var att hitta en metod som skulle minska den mängd plastförpackningar som idag följer med oss hem genom de matvaror vi handlar och som riskerar att förorena sjöar och hav. Tävlingsbidraget handlade om att skapa en robot som packar matvaror i miljövänliga förpackningar för att på så vis minska och i största möjliga mån undvika onödig platsanvändning i hela livsmedelskedjan.

Tävlingsbidraget gick inte vidare i tävlingen. Sandbacka Science Park tar lärdom från hackathon som innovationsmetod för regional samverkan och idégenerering. Med de rätta förutsättningarna och en engagerad koordinatior ökar möjligheterna för samverkan. Bevisligen finns ett stort engagemang hos människor i hela regionen och det är denna kreativa anda som behöver forum för att bidra till utveckling.

Region-samverkan för globala mål

Tävlingen, som arrangerats av Hack for Earth Foundation, tillsammans med bland annat Förenta nationerna (FN) och FN:s barnfond Unicef, samlade in tusentals idéer. Under hösten 2021 har Sandbacka Science Park har bidragit till själva innovationstävlingen också genom mentorskap för team inom särskilda kategorier, samt som jurymedlemmar när idéerna slutligen skulle bedömas inom de olika tävlingskategorierna. Sandbacka Science Park-medarbetarna Linnea Gibbs och Lejla Basic ingick i juryn för kategorin Human Rights och Peter Anderssoni kategorin Environment.

Att delta i ett större sammanhang skapar nya kontakter, leder till nya idéer och stärker dessutom vår övertygelse om att samarbete och samverkan skapar ringar på vattnet. Vårt mål är att fortsätta skapa förutsättningar för människor att mötas och samarbeta i den här typen av innovationsprocesser, berättar Linnea Gibbs.

Anna Torsgården, projektledare och hållbarhetsstrateg på Dalarna Science Park, berättar om styrkan i att ha samverkat regionsöverskridande och specifikt i ett sammanhang som detta.

Vi är så glada att vi fick frågan från Sandbacka Science Park om att delta i Hack for Earth. Att skapa en hållbar utveckling är ju en komplex och global utmaning. I komplexa utmaningar krävs det ofta att olika aktörer tillsammans engagerar sig för att skapa förändring. Partnerskap och samverkan behövs för att få saker att hända.

Vi hoppas att detta kan skapa nya samarbeten där vi kan ta tillvara på varandras kompetenser som gör nytta för regionernas utveckling. Ensam är inte stark, säger Anna Torsgården.

Linnea Gibbs är mycket nöjd över den samverkan som pågått under den här tiden.

Vi har knutit nya kontakter och hittat nya former för samverkan som kommer att stärka vårt arbete framåt, säger Linnea.

Linnea Gibbs

Linnea Gibbs, projektledare på Sandbacka Science Park

Anna

Anna Torsgården, projektledare och hållbarhetsstrateg på Dalarna Science Park

Läs mer om tävlingsbidragen och vinnarna i Hack for Earth

Energieffektiva samhällen