Logo

Nyheter

event

Mobil 3D-printing - morgondagens kunskapsmiljö

Kategori: Hållbar produktion

Tillväxtverket har beviljat medel till förstudien för projektet ”AM on the road”. Syftet med projektet är att utveckla ett innovativt och kostnadseffektivt koncept med produktionslogistiska lösningar för att snabbt förutse föränderliga tillverkningsbehov inom additiv tillverkning (AM).

Förstudien ska undersöka förutsättningarna för en mobil AM-testbädd (3D-printer) som ska användas för att enkelt sprida kunskap. Det ska ske genom skräddarsydda utbildningar i samverkan med universitet, forskare, tillverkningsföretag, yrkeshögskolor och/eller andra utbildningssamordnare.

Hållbarhetsaspekter såsom jämställdhet och cirkulär ekonomi kommer att ha en framträdande roll i förstudien. Den mobila testbädden ger små och medelstora regionala företag möjlighet att testa sina idéer och effektivt omsätta dem till innovationer, utan att behöva investera i kostsamma verktyg och infrastruktur. Den bidrar också till minskade koldioxidutsläpp då den lastbil som transporterar containern kommer att drivas med hjälp av solceller.

Användandet av en mobil AM-testbädd är ett enkelt, smart och kostnadseffektivt sätt att sprida kunskap för att öka kompetensen hos små och medelstora företag (SMF) gällande additiv tillverkning och en uppkopplad industri.

Testbädden är en flyttbar container utrustad med en 3D-printer för plast (polymer) som inte har samma strikta säkerhetskrav som en 3D-metallprinter. Containern utrustas med en komplett, klimatkontrollerad, trådlöst uppkopplad produktionslinje med teknologi och lösningar inom t.ex. VR, 3D-printing och robot-robotsamverkan som kan övervakas och styras på distans för utbildning.

Genom att använda en mobil utvecklingstestbädd som kunskapsmiljö kan ett större antal industriföretag nås inom regionen vilket kan bidra till en ökad omställningsförmåga.

En mobil AM-testbädd ger mindre tillverkande företag tillgång till den senaste tekniken utan kostsamma investeringar. Via trådlösa nätverk kan SMF utveckla produktionen på distans, via t.ex. VR, men även på plats. Dessa förändringar ger små och medelstora företag möjligheten att designa sina produktionsnätverk utifrån kundbehov, istället för att begränsas av nuvarande tillverkningsteknik, säger Sima Valizadeh, som är ansvarig för affärs- och teknologiutveckling av additiv tillverkning i norra Mellansverige på Sandbacka Science Park i Sandviken.

Hållbar produktion