Logo

IT-Forum 2021

IT-Forum utforskar AI

Användningen av AI kan fördubbla tillväxt- och innovationspotentialen i företag och organisationer. Många associerar AI med något tekniskt avancerat - något för framtiden. Vi möter dock AI i vår vardag och utvecklingsmöjligheterna för tekniken förenklar i våra sätt att leva - inte senast när du internetshoppade eller sökte svar på din fråga på internet. AI handlar om att lära maskiner, datorer eller system det som vi människor annars gör manuellt.

Vilka möjligheter och effekter kan tekniken och användandet skapa för ditt företag eller din verksamhet? Det och mycket mer diskuterades på IT-Forum den 27 oktober 2021 på Sandbacka Park och online.

bild

Fanns du med i minglet?

IT-Forum 2021 i bild


Missade du eventet, eller vill du se det igen?

Livesändning IT-Forum 2021 Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.


Föreläsningar på scenen med live-sändning

Talare

Dra nytta av AI-tekniken redan idag!

Hur kan industrin dra nytta av AI redan idag? Det kommer Helena resonera kring i sitt föredrag. Som företag bör fokus inte vara på att försöka förstå AI som teknologi. Fokus bör ligga på att kartlägga utmaningar och förbättringsområden. Inom vilket område finns mest att vinna på genom att tänka nytt?

Helena har 20 års ledarerfarenhet från globala industriföretag där hon framför allt arbetat inom produktledning, marknadsförings- och försäljningsorganisationer. Idag delar hon sin tid mellan att arbeta som managementkonsult och att utveckla Neurolearn som VD. Helena brinner för såväl ny teknik som ett modernt och inkluderande och integrerande ledarskap och har nu chansen att utveckla båda dessa världar i sina jobb.

Helena Söderström, Neurolearn

Talare

Är vi redo för AI? Verktyg för AI-mognad

Kan Artificiell Intelligens (AI) göra Sverige till en bättre plats? Det tror AI Sweden, som jobbar för att påskynda implementeringen av AI för företag och offentlig sektor i hela landet. AI Sweden är ett nationellt centrum med stöd från regeringen. I höst lanserar de ett bedömningsverktyg för AI-mognad, som tagits fram av appliedAI - UnternehmerTUM i München, och som kommer att finnas tillgängligt för alla svenska organisationer. Med start i vad AI kan hjälpa oss med kommer Petra att gå igenom verktyget, vad man har för nytta av det och hur man kan delta.

Men erfarenhet av innovation och transformation från såväl den akademiska världen, offentlig sektor och näringslivet arbetar Petra Dalunde idag på olika sätt för att accelerera AI-användningen hos Sveriges organisationer. Hon är också engagerad i en spännande startup, sitter i styrelsen för stiftelsen Industry Commons, är ledamot i Skapa-prisets Stockholmsjury samt yogar och spelar Pokémon GO varje dag.

Petra Dalunde, AI Sweden

Talare

AI ur ett etiskt och moraliskt perspektiv

Teknikutvecklingen tar oss snabbt framåt in i en värld med robotar och artificiell intelligens. Häng med och lär dig mer om människa-robot-interaktion och hur tekniken kan anpassas efter människans förutsättningar.

Fredrik Löfgren är robotutvecklare, AI-expert och en eftertraktad föreläsare med flera utmärkelser under både VM och OS i robotik. Med sina kunskaper slår han världen med häpnad när han förklarar vilka möjligheter och utmaningar som AI och robotar medför. En sak är säker - det kommer att förändra såväl arbetsmarknaden som vår vardag i grunden.

Fredrik Löfgren, Dyno Robotics

Panelsamtal

Fredrik Löfgren

Fredrik Löfgren
Dyno Robotics

Helena Söderström

Helena Söderström
Neurolearn

Lars Bornholm

Lars Bornholm
Orange Cyberdefence

Petra Dalunde

Petra Dalunde
AI Sweden

Användandet av AI kan öka tillväxt- och innovationspotentialen hos organisationer och företag med 100 %

Källa: Vinnova

IT-Forum Talks – digitala föreläsningar

Här får ta del av fem digitala föreläsningar där vassa talare under ca 10 minuter delar med sig av kunskap och erfarenhet inom digitalisering och AI. Låt dig inspireras, fundera på frågor och anmäl dig sedan till IT-Forum där du får chansen att vidare utveckla din kunskap och ditt intresse för AI.

AI inom tillverkningsindustrin

Tillverkningsindustrin står inför en enorm omställning där användandet av AI blir revolutionerande, på samma sätt som internet har förändrat vår vardag de senaste 20 åren, tror Helena. Hon ser en enorm potential i tekniken och vill att så många som möjligt ska komma igång så snabbt som möjligt. Med konkreta exempel och massor av inspiration kanske hon lyckas så ett frö som lockar dig att ta dig ut på din AI-resa?

Helena har 20 års ledarerfarenhet från globala industriföretag där hon framför allt arbetat inom produktledning, marknadsförings- och försäljningsorganisationer. Idag delar hon sin tid mellan att arbeta som managementkonsult och att utveckla Neurolearn som VD. Helena brinner för såväl ny teknik som ett modernt och inkluderande och integrerande ledarskap och har nu chansen att utveckla båda dessa världar i sina jobb.

Helena Söderström, Neurolearn

Digitalisering och AI

Tillverkningsindustrin står vanligen inför ständig press att minska kostnaderna och öka lönsamheten. I sin roll som Head of Digital Machining på Sandvik Coromant jobbar Vijay och hans team med att göra just det och samtidigt förbättra kundupplevelsen. I hans föredrag får vi veta mer om hur man kan dra lärdomar från olika branscher och förnya sin affärsmodell med hjälp av digitala lösningar och AI. Vijay berättar också hur Sandvik Coromant jobbar för att förädla sitt digitala erbjudande parallellt med erbjudandet inom traditionell maskinbearbetning.

Vijay är en erkänd ledare inom digitalisering och innovation som regelbundet medverkar i internationella konferenser. Han är en passionerad digital transformationsentusiast med lång erfarenhet av att bygga upp digitala företag från grunden och att driva stora digitala transformationer.

V R Vijay Anand, Sandvik Coromant

Värdera din data

Varje dag genereras mer och mer data i världen. Majoriteten av all data kommer från de senaste åren. Data som inte upptäcks och förädlas förblir värdelös likt en oupptäckt oljekälla. I sitt föredrag kommer Daniel att berätta om hur man skapar värde med data, maskininlärning och AI, några fallgropar och konkret hur man kan ta sig an denna möjlighet.

Daniel är en nyfiken mångpysslare som älskar att utforska innovativa lösningar på utmaningar, problem och projekt som anses vara svåra eller tuffa. Det är ju sådana uppdrag som ger mest kunskap och är mest belönande när de lyckas. Daniel har studerat Teknisk Matematik i Lund, men återvände för 10 år sedan till födelseorten Sandviken med fru och tre barn.

Daniel Wedlund, Mounte AB

Cybersäkerhet och AI

Kriminella gör ingen skillnad på landsgränser, attackerna sker överallt. För att undvika dem krävs samverkan över gränserna. Tillgång till data och kunskap om hur man ska analysera och visualisera den är till stor hjälp. Joen arbetar med vad som kanske är världens mest omtalade ämnen just nu: cybersäkerhet. I sitt arbete som Key Account Manager på Orange Cyberdefense får han en unik inblick i kundernas vardag och hjälper dem att fortsätta digitalisera sin verksamhet. I sin dragning ger han en bild av hur AI tar plats i vår vardag inom cybersäkerhet, och delar med sig av sin spaning kring hur man som företag kan växa och accelerera sitt säkerhetsarbete med hjälp av AI.

När han inte hjälper företag att skydda sig mot cyberattacker gillar Joen att vara ute i skogen och jaga, laga mat och lyssnar gärna på poddar.

Joen Stegs, Orange Cyberdefence

AI och cirkulär ekonomi

Hur kan AI bidra till en hållbar värld? Det kommer Kristin att prata om i sitt föredrag. Vi kommer att få följa ett företag som jobbar med AI för att beräkna lönsamhet för olika produkter och produktkategorier, från inköp till återvinning.

Kristin har doktorerat i dataanalys vid Högskolan Dalarna med fokus på hur data kan användas för att förbättra och effektivisera underhåll av transportinfrastruktur. Hon driver företaget salbo.ai vars vision att bidra till ett hållbart samhälle genom att skapa datadrivna, faktabaserade beslutsstöd som möjliggör att våra gemensamma tillgångar håller längre och kan användas mer effektivt.

När hon inte klurar på algoritmer uppskattar Kristin att springa i berg eller att ta en ridtur i skog och mark.

Kristin Eklöf, Salbo AI

Eventet genomförs inom ramen för projektet Säker Virtuell Industri som finansieras av Sandvikens Kommun, Region Gävleborg, Region Dalarna och Europeiska regionala utvecklingsfonden och är konstnadsfritt för dig som deltar.

Finansiärer SVI

Utforska möjligheterna tillsammans med oss