Logo

5G för små och medelstora företag

Vad är 5G och vad ska jag göra med det?

Vilka möjligheter finns och hur kan små och medelstora företag dra nytta av 5G-tekniken? Det är två frågor som Arefeh Azadehnia, forskare och masterstudent i elektronik och automatisering vid Högskolan i Gävle, försöker ta reda på i sin avhandling.

bild

Projektnamn
Examensarbete: 5G för små och medelstora företag

Status
Avslutat (2019)

Projektpartners
Högskolan i Gävle

Sponsor
FindIT

Kontakt
Sara Edin

Många pratar om 5G som den stora möjliggöraren för Industri 4.0. Uppkopplade enheter, självkörande bilar och olika former av autonoma system är bara några exempel. Men vad är 5G egentligen? Namnet står för femte generationens mobilsystem och kommer att ge oss ett snabbare och stabilare nät. Men vad kan man göra med ett nät som är tio gånger snabbare och mer utvecklat än 4G?

Möjlighet att öka sin produktivitet och kvalitet i kombination med lägre kostnader och energiåtgång är några av fördelarna med det nya 5G-nätet. Arefehs arbete har bestått av två delar: dels en omfattande undersökning av 5G-teknik och infrastruktur och dels av besök hos små och medelstora industrinära företag i Gävleborg och Dalarna för att undersöka hur väl rustade de är för digitalisering och 5G.

Utforska möjligheterna tillsammans med oss