Logo

AM on the road

Mobil 3D-printing - morgondagens kunskapsmiljö

Användandet av en mobil AM-testbädd är ett enkelt, smart och kostnadseffektivt sätt att sprida kunskap för att öka kompetensen hos små och medelstora företag gällande additiv tillverkning och en uppkopplad industri.

bild

Projektnamn
Next Generation Manufacturing Platform - AM on the road

Status
Avslutad (2020-08-01 - 2021-04-30)

Finansiärer
Tillväxtverket, Region Gävleborg, Sandvikens Kommun

Hur säkrar vi kompetensförsörjningen hos små och medelstora företag, hur säkerställer vi utvecklingen i och med framväxten av industi 4.0 och hur skapar vi livslångt lärande på ett hållbart sätt? Svaret är "AM on the Road" - den mobila utbildningen för 3D-priting. Förstudien "AM on the Road" undersökte möjligheterna med en mobil utbildningsstation - en testbädd - som enkelt och hållbart tar utbildningen till företagen, och inte vice versa.

Testbädden är en flyttbar container utrustad med en 3D-printer för plast (polymer); en printer som inte har samma strikta säkerhetskrav som en 3D-printer för metall. För att kunna bedriva utbildningar på ett hållbart och kvalitetssäkert sätt skulle containern drivas av förnybar energi genom solceller och utrustas med en komplett produktionslinje som fungerar med trådlös uppkoppling. Systemet kan också övervakas och manövreras på distans. Mindre tillverkande företag får genom detta tillgång till den senaste tekniken utan kostsamma investeringar, får möjlighet att testa sina idéer och sedan effektivt omsätta dem till innovationer.

Förstudien finansierades av Tillväxtverket, Region Gävleborg och Sandvikens Kommun med syftet att utveckla ett innovativt och kostnadseffektivt koncept i samverkan med tillverkningsföretag, forskare, universitet och andra utbildningssamordnare.

Utforska möjligheterna tillsammans med oss