Logo

IT-Forum 2020

IT-Forum 2020 goes digital

Corona-pandemin gjorde att vi fick tänka om. Med tanke på att vår verksamhet i stora delar handlar om digitalisering borde vi inte vara förvånade över kraften i att tänka nytt, digitalt. Men IT-Forum har alltid varit personligt: personliga möten, ett tillfälle att träffas, hitta nya samarbetsformer och göra affärer över en kopp kaffe. När förberedelserna var klara kunde vi, lite förvånande, se att allt det där - utom det fysiska mötet - fanns kvar i IT-Forum 2020 och att vi dessutom nådde fler och skapade tillfällen till ännu fler spännande samarbeten och affärer för våra företag.

IT-Forum 2020 föreläsare

IT-Forum Talks – digitala föreläsningar

Här har vi samlat vassa talare som delar med sig av kunskap inom området digitalisering, automatisering och oväntade samarbeten. Varje film är cirka 15 minuter och vi hoppas kunna ge dig en aha-upplevelse och bränsle för nya idéer.

När Sverige digitaliserades på sju dagar

Den 16 mars 2020 klockan 14:00 ställdes allt på ända. Då informerade Folkhälsomyndigheten om att de som kan jobba hemifrån ska jobba hemifrån. Innan dess var arbetet något man gick till. På sju dagar ställde Sverige om, vilket var möjligt eftersom vi redan hade mycket av infrastrukturen på plats.

Erika berättar om nya utmaningar och hur man behåller företagskulturen, leder en organisation som sällan ses fysiskt och skapar en effektiv arbetsplats i det nya normala.

Erika Åberg, Microsoft

Kreativ säkerhet genom design

Man ska låsa datorn när man lämnar den. Det vet alla. Ändå gör vi inte det. Det spelar ingen roll hur mycket man utbildar folk i hur viktigt det är. Vill vi inte ha IT-säkerhet? Jo, det vill vi, men beteendeförändring är svårt.

I den här filmen berättar Johan om design thinking, att lösa säkerhetsbehoven på ett smart sätt, som gör att datorn låser sig själv när vi lämnar den. Vi kommer ju ändå inte att lära oss att göra det.

Johan Thulin, Combitech

Cirkulär ekonomi

För att skapa en hållbar miljö behöver vi lämna det linjära beteendet och övergå till en mer cirkulär modell där vi ser värdet av resurserna och återanvänder dem.

Men handlar det bara om miljön? Nej, att ställa om till cirkulära affärsmodeller är affärsmässigt helt logiskt. Ökad tillväxt, ökade intäkter och sänkta driftskostnader är några fördelar. I den här filmen tar Anna Douglas med oss från en regnig skotsk demonstration till dagens avfallsproblem som skapar föroreningar, fattigdom och farliga förhållanden.

Anna Douglas, Region Gävleborg

IT-säkerhet - de vanligaste riskerna

Attackerna mot företags IT-system blir allt fler och allt mer sofistikerade. I det här avsnittet berättar Tomas Persson från Omegapoint om de vanligaste säkerhetsriskerna och hur man ska göra för att skydda sig från attacker.

Vet du var sårbarheterna i din IT-miljön finns idag och hur det borde se ut med tanke på riskerna? Det får du veta mer om här!

Tomas Persson, Omegapoint

Jobba smartare med digitala verktyg

Digitala verktyg är det ingen brist på, men hur vet man vad man ska använda och när?

Många företag lägger stora pengar på digitala verktyg, men missar att ge medarbetarna förutsättningar att använda dem på ett effektivt sätt. Då uteblir också effekten. I den här filmen ger Joel Melin och Axel Axelson tips på hur man kan tänka. Du får också en inblick i hur mycket man faktiskt kan spara, både i tid och frustration, på att jobba smartare med digitala verktyg.

Joel Melin och Axel Axelson, Digital Buddies

Inkludering och digitalisering

Det saknas närmare 60 000 programmerare i Sverige. Samtidigt finns det många människor som inte kommer in på arbetsmarknaden. Har vi råd att stänga dem utanför?

Vi vet att mångfald och inkludering ger effektivare team, nya idéer och nya infallsvinklar. Vi vet också att innovation inte skapas av människor som tänker lika utan av människor som tänker olika – olika kompetenser som strävar mot samma mål. I den här filmen berättar Valbona att integration kräver ett nytt mind-set och att vi utmanar våra fördomar.

Valbona Shala, Feen

Digital marknadsföring

Med digital marknadsföring kan du verkligen bli mer träffsäker än med traditionell, analog. Men det kräver att man gör sin hemläxa för att lyckas. Definiera vad du vill sälja, vem kunden är och skapa ett innehåll som träffar helt rätt.

Digital marknadsföring är allt som sker på webben, såsom webbsidor, webbshoppar, sociala medier och annonser. Det finns gott om verktyg som hjälper dig att lyckas. I den här filmen får du tips på hur du kan lägga upp dina kampanjer.

Hasse Andersson och Ella Lind, 100 procent media

Vikten av att nätverka

Varför ska man nätverka? För att varje människa du möter kan öppna en dörr till nya möjligheter. Men hur gör man då? I det här avsnittet berättar Susanne Nylén om hur man gör för att få ut det mesta av sitt nätverkande.

Börja med dig själv och var genuint nyfiken på människor som tänker annorlunda än du själv. Var generös med din tid och dina erfarenheter. Prata mindre och lyssna mer och ställ frågor istället för att sälja dig själv, är några av hennes tips.

Susanne Nylén, RISE

IT-Forum Walks

Lokala och regionala projekt och initiativ som syftar till att stärka konkurrenskraften för små och medelstora företag i vår region. Varje film är 3–5 minuter och ger dig insikt i vilka projekt du kan dra nytta av.

Intelligent digitaliserat underhåll

Var gör digitaliseringen störst nytta? Många skulle svara att det är på underhållssidan som de största besparingarna görs, inte bara i tid och kostnader, utan även i kvalitet och förutsägbarhet.

Lyssna till Niclas Björsell och Salim Reza berätta om hur små och medelstora företag kan dra nytta av projektet Intelligent digitaliserat underhåll som drivs på Högskolan i Gävle. Där kan du som företagare få hjälp både med kompetenshöjning och systemstöd.

Niclas Björsell och Salim Reza,
Högskolan i Gävle

Datacenteretablering - vad är det?

En helt ny industri håller på att skapas i Sandviken när Microsoft etablerar sig här. Vad betyder det för Sandviken och Sandvikenborna - för företag, samhället, arbetstillfällen och milljön?

Lyssna på Sara Edin och Sam Cole som träffas vid Tuna industriområde där Microsoft just nu bygger datahallar som ska rymma hundratusentals servrar.

Sara Edin, Sandbacka Science Park
Sam Cole, Sandviken DataCenter Academy

Sandviken DataCenter Academy

Just nu bygger Sandviken Datacenter Academy upp en unik lösning i Sandviken. Den ska dels säkerställa att den kompetens som Microsoft behöver finns och dels ska Akademin höja kompetensen för företag, organisationer och privatpersoner i regionen. Satsningen saknar motstycke, inte bara i Sverige, utan i hela världen.

I den här filmen berättar Janne Lissåker och Malin Rogström om vad som håller på att växa fram och vilken nytta det kommer att ge.

Malin Rogström, Sandbacka Science Park
Janne Lissåker, Sandviken DataCenter Academy

Digital mognad och processmognad

Vad är nyttan av digitalisering för små och medelstora företag egentligen? I det här avsnittet reder Lennart Söderberg och Sebastian Sandlund ut begreppen digital mognad och processmognad. Vad är skillnaden och varför är det så viktigt att man som företagare hänger med i utvecklingen?

Lennart berättar bland annat om vikten av att utnyttja potentialen i sitt planeringssystem och kunna mäta och analysera data i realtid.

Lennart Söderberg och Sebastian Sandlund, Sandbacka Science Park

Hållbar inkludering

Många små och medelstora företag har problem att växa för att de har svårt att rekrytera rätt kompetens. Samtidigt har vi många nyanlända med lång erfarenhet och god kompetens inom de områden som efterfrågas. Här finns ett glapp med outnyttjad kapacitet.

I det här avsnittet berättar Ulric Jansson och Farhad Nekouei om projektet Hållbar inkludering som syftar till att matcha behoven hos företagen och de nyanlända som söker arbete. Känner du igen dig i problemet? Du kanske hittar lösningen i den här filmen.

Ulric Jansson, Sandbacka Science Park
Farhad Nekouei, IUC Dalarna

AM on the Road

Additiv tillverkning (AM) har blivit tillgängligt för många på senare år och fungerar perfekt för den som vill testa prototyper, minska miljöpåverkan, snabba på utvecklingscyklerna och förbättra produkterna.

Teknikutvecklingen går snabbt och nya metoder och teknologier utveklas i allt snabbare takt. Industrin har inte råd att bortse från den nya teknikens möjligheter när det gäller produktion och underhåll.I den här filmen berättar Sima Valizadeh och Mattias Andersson om hur man kan använda AM på sin digitaliseringsresa.

Sima Valizadeh, Sandbacka Science Park

Mattias Andersson, MTEK Industry AB

IT-Forum Connects - digital matchmaking

Att IT-Forum är digitalt betyder inte att de spännande mötena uteblir. Tvärt om. Med hjälp av vårt digitala verktyg IT-Forum Connects kan du träffa precis de människor du vill, online. IT-Forum Connects avslutar IT-Forum-månaden, torsdagen den 29 oktober, 08:00–16:00. Du kan registrera dig redan nu, och under hela oktober kan du lägga upp dagen genom att boka in övriga deltagare.

Det är enkelt att komma igång:

  1. Registrera dig och lägg upp din profil redan idag
  2. Mötesbokning pågår mellan den 1:a och 28:e oktober
  3. IT-Forum Connects går av stapeln den 29 oktober

Verktyget är på engelska eftersom det är globalt, men mötena sker förstås på valfritt språk.

IT-Forum Connects är mötesplatsen för dig som är intresserad av digitala möjligheter inom industrin, digital säkerhet, nya affärsmöjligheter och nya affärskontakter.

Eventet genomförs inom ramen för projektet Säker Virtuell Industri som finansieras av Sandvikens Kommun, Region Gävleborg, Region Dalarna och Europeiska regionala utvecklingsfonden och är konstnadsfritt för dig som deltar.

Finansiärer SVI

Utforska möjligheterna tillsammans med oss