Logo

Nyheter

Code Summer Camp

Code Summer Camp - första veckan

Kategori: Övrigt

En vecka full av roligt lärande då 150 barn i åldrarna 10-13 via ett digitalt event lärt sig om programmering, träffat spelutvecklare, konstruktör för Viggen, forskare inom AI m.fl.
Sandviken Datacenter Academy har tillsammans med TST gruppen, Atea, Sandvik, Microsoft, Sandbacka Science Park och Rapatac sponsrat Code Summer Camp från Linköpings Science Park.

Under den första veckan av lägret har 150 barn i åldrarna 10-13 samlats digitalt och lärt sig om programmering. De har fått prova på olika program som Scratch, Python, imagiLabs, HTML och CSS. Under veckan har det också varit olika gästföreläsare och digitala studiebesök.

  • Kriminologen och författaren Maria Dufva var en av de gästföreläsare som var med under veckan. Hon jobbar med förebyggande nätbrott och berättar om barn och ungas liv på nätet. Marias tips till deltagarna – ”Var smart och noggrann med vem du umgås med”.
  • Fredrik Heintz från LiU, är en av Sveriges främsta AI-forskare och som bland annat skapa robotar för krissituationer, t.ex. inom räddningstjänsten, drönare och helikoptrar för avsökningar.
  • Programmerare från olika miljöer och arbetsområden allt från spelutvecklare, utvecklare för nätverksplattformen Haaartland, till konstruktör för flygplanet Viggen

Veckans studiebesök (onsdag eftermiddag) var bland annat från

  • Industri-Matematik International (IMI) som utvecklar affärskritisk mjukvara inom order- & logistik.
  • Makerspace, en arena för multiintresserade skapare med kunskap på alla möjliga nivåer inom en mängd olika områden. Det kan handla om robotik, elektronik, modellering och 3D ofta med en injektion av traditionellt hantverk, konst och kreativt skapande.
  • Around the Corner – möten och konferenser i virtual reality miljö. Hjälper dig att planera och genomföra möten, konferenser och andra event i VR.

Veckan avslutades med att deltagarna tillsammans med sina coacher tävlade i charader. Smått kaotiskt men roligt och underhållande.

Tio coacher har varit ledare för en färggrupp med ca 15 deltagare. Coacherna har främst varit studenter från LiU. Grupperna har varit indelade bl.a. på deltagarnas tidigare erfarenhet och intressen. På så sett har man behovsanpassat smågrupperna. Linköpings Science Park och Skill Linköping är de som anordnar eventet för sjunde året.

På en kort utvärdering efter första och andra dagen uppgav deltagarna:
Hur kändes dag? - 49% ”superbra”, Det har varit kul: - 52% ”jättekul”, Jag känner mig välkommen: - 77% ”jättevälkommen”

Topp tre saker att göra:
Göra ett spel i Scratch, Programmera i Python, Prova imagiLab

Lyssna på en intervju som gjorts av SVT Öst >> Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Sponsorer Code Summer Camp

Övrigt