Logo

Nyheter

event

Bild: Movexum

Lovisa of Sweden - vad hände sen?

Kategori: Övrigt

Under hösten 2018 kunde vi se Lovisa of Swedens prototyp av utomhusstolen ”The bug” här på Sandbacka Park, stolen som har både solskydd, ett flexibelt bord och dessutom är ergonomiskt utformad. Ett år senare var produktionen i full gång. Så, vad hände sen?

Lovisa of Sweden har fått flera fina utmärkelser och omnämnanden sedan vi träffade henne senast och hennes driv är om möjligt ännu starkare. Självklart blev hon lite extra glad när Vinnova uppmärksammade henne med 300 000 kronor som nu kommer att användas till designen av en hel kollektion utekontorslösningar. Akademiska Hus, som äger alla högskolor i Sverige, är inkopplade och testprototypen kommer att placeras på Högskolan i Gävle under våren 2022.

Frågan hon ställer sig själv just nu är: På vilket sätt vill jag driva företaget vidare?

Jag har alltid haft en dröm om att driva eget, en designstudio där jag kan designa produkter. Idag är jag vd, säljare och gör allt möjligt, men hinner inte designa så mycket. Jag hoppas att det ska gå mer mot en designstudio i framtiden. Jag har en massa bra idéer och gillar att hitta bra lösningar på problem med miljöer, produkter, planritningar mm. Jag vill vara en idéspruta och hitta smarta lösningar till människan, säger Lovisa Pettersson, grundare och ägare av Lovisa of Sweden.

"The bug" finns mellan Umeå och Stockholm på flertalet ställen. Leveranser längre söderut är på gång och idéer inför framtiden råder det verkligen ingen brist på. En lekpark som speglar Gävles historia är designad av Lovisa och väntar på att byggas, ett kluster med arbetsstudio för kreativa människor är under uppstart och så designen av den nya kollektionen utomhuskontor.

Allt detta kombinerar Lovisa med småbarnslivet och berättar att hon varit "föräldra-jobbare” mer än föräldraledigledig. Hon har filat på sina designer när dottern sovit och nätterna har ofta blivit en bra tid för arbete. Eftersom både hon och sambon är företagare kan de på så sätt styra sin arbetstid.

Hållbarhet i fokus – från människa till materialval
Hållbarhet är något som ligger Lovisa lite extra varmt om hjärtat. Det genomsyrar hela verksamheten både miljömässigt med närproducerade möbler av svenska material men även socialt. Att människor ska må bra är en stark drivkraft för Lovisa som betonar lite extra hur viktigt det är med både den ekologiska och den sociala hållbarheten.

Det största är att jag faktiskt säljer en produkt som skapar förändring för människan, Människan är det absolut viktigaste, det är min drivkraft. När någon säger att de har ett problem och undrar hur det kan lösas, då går jag i gång, berättar Lovisa Pettersson.

Lovisas tips till dig som vill starta eget

1. Våga testa!

Våga testa, gör om, gör om igen och beröm dig själv för att du vågar. Du behöver inte klara av allt direkt!

3. Bygg upp ett nätverk

Se till att ha människor omkring dig som backar upp. Du behöver ett nätverk. Det kan vara människor i din närhet, en gammal lärare eller någon annan.

2. Våga fråga!

Våga fråga. Ingen fråga är för dum, alla är nybörjare. Genom att ställa frågor kommer du att inse hur många som faktiskt vill hjälpa dig. Du kan få hjälp snabbt istället för att krångla till det.

4. Bejaka din drivkraft

Kom ihåg varför du ville starta företag och tappa inte det på vägen. Kan bli lätt att du gör det som är viktigast bara för att få företaget att lyfta, kom ihåg din drivkraft så du alltid kan hitta tillbaka till den. Mitt driv är att designa något som är bra för människor.

Vill du veta mer om Lovisa of Sweden?

Övrigt